Różnice w uprawie zbóż ozimych i jarych

Jednym z podstawowych kryteriów, wedle którego można podzieli zboża jest klasyfikacja na zboża jare i zboża ozime. Co kryje się pod tymi „tajemniczymi” określeniami, które przeciętnemu człowiekowi mówią niezbyt wiele? Zróżnicowanie zbóż na jare i ozime to podział wskazujący przede wszystkim na wymagania, a także sposób rozwoju klasyfikowanych zbóż. Na podstawie tej popularnej klasyfikacji, możliwe jest m.in.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
zaplanowanie wysiewu, zgodnie z potrzebami danego rodzaju roślin, dzięki któremu możliwe jest zebranie w przyszłości niezwykle obfitych plonów. Zboża ozime, niejako jak sama nazwa wskazuje, do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju wymagają niskich temperatur. Dzięki temu, że nie są one wymagające w kwestiach temperaturowych, przechodzą przez cały cykl rozwojowy, aż do osiągnięcia pełnego wzrostu. Zboża ozime są roślinami jednorocznymi.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
Negatywny wpływ może mieć na nie zbyt wysoka temperatura, prowadząca do zbyt szybkiego wzrostu zboża, jak również brak pokrywy śnieżnej, prowadzący do trwałego uszkodzenia nasion. Do najpopularniejszych zbóż ozimych należy pszenica, pszenożyto, jęczmień, czy żyto. Zboża jare są zdecydowanie mniej wymagające od zbóż ozimych. Nie wymagają czasochłonnego procesu jarowizacji.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Dzięki temu, tego typu zboża nie są narażone na ewentualne uszkodzenie nasion związane m.in. z wahaniem temperaturowym, czy niedostateczną pokrywą śnieżną. Plony zbóż jarych można zbierać w tym samym okresie wegetacyjnym.
Do tego rodzaju zbóż należy owies zwyczajny, jęczmień wielorzędowy, proso, kukurydza oraz gryka.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Dlaczego warto zainwestować w foliowanie paczek dla produktów spożywczych?
Foliowanie paczek odgrywa istotną rolę w branży spożywczej, wpływając na jakość i bezpieczeństwo produktów. Odpowiednie pakowanie chroni artykuły przed uszkodzeniami oraz działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć czy tlen. Dzięki temu produkty zachowują swoje właściwości przez dłuższy cza

Po czym poznać, że budynek został już osuszony?
Osuszanie budynków to kluczowy proces, który przywraca odpowiedni poziom wilgotności w strukturze. Jest istotne dla zdrowia mieszkańców oraz trwałości obiektu. Główne metody obejmują osuszanie podłóg, ścian i powietrza. Zrozumienie znaczenia oraz metod osuszania pozwala lepiej rozpoznać moment, gdy