Skuteczne zwalczanie perzu z obszarów uprawnych

Pola uprawne atakowane są przez różnego rodzaju chwasty. Do najpopularniejszych należą te jednoroczne i dwuletnie, jednak bardzo często sen z powiek spędzają rolnikom chwasty wieloletnie. Jednym z popularniejszych chwastów wieloletnich jest perz, rozmnażający się zarówno wegetatywnie, jak i generatywnie. Istnieje kilka możliwości jego zwalczania. Jednym ze sposobów unieszkodliwiania perzu są metody mechaniczne. Wedle tej metody należy wykonać dość głęboką, około 10-cio centymetrową podorywkę.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Dzięki niej rozłogi chwastu znajdujące się w głębi ziemi, zostają wyciągnięte do wierzchniej warstwy ziemi. Po jej wyschnięciu, perz należy wyciągnąć za pomocą kultywatora sprężynowego i zagrabić zagrabiarką, a następnie wywieźć z pola. Innym sposobem walki z perzem jest metoda mechaniczno-chemiczna. W pierwszym etapie konieczne jest wykonanie podorywki. Następnie należy sprzątnąć przedplon podorywki, zabronować go i pozostawić do momentu zazielenienia się perzu. W momencie, kiedy perz osiągnie cztery do sześciu liści, należy wykonać oprysk środkiem ochrony roślin.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
Metoda mechaniczno-chemiczna przynosi najlepsze rezultaty walki z perzem. Najczęściej jest w stanie zniwelować aż do dziewięćdziesięciu procent chwastów. Ostatnią możliwością walki z perzem jest metoda chemiczna, którą najlepiej jest stosować od połowy sierpnia do późnej jesieni, po zbiorze plonów roślin uprawnych. Preparaty przeznaczone do zwalczania perzu w uprawach to herbicydy dolistne, charakteryzujące się działaniem układowym. Pierwsze efekty działania preparatów są widoczne już po około tygodniu do dziesięciu dni po zaaplikowaniu preparatu. Zamieranie rośliny ma miejsce po około trzech do czterech tygodni od wykonania zabiegu.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Dlaczego warto zainwestować w foliowanie paczek dla produktów spożywczych?
Foliowanie paczek odgrywa istotną rolę w branży spożywczej, wpływając na jakość i bezpieczeństwo produktów. Odpowiednie pakowanie chroni artykuły przed uszkodzeniami oraz działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć czy tlen. Dzięki temu produkty zachowują swoje właściwości przez dłuższy cza

Po czym poznać, że budynek został już osuszony?
Osuszanie budynków to kluczowy proces, który przywraca odpowiedni poziom wilgotności w strukturze. Jest istotne dla zdrowia mieszkańców oraz trwałości obiektu. Główne metody obejmują osuszanie podłóg, ścian i powietrza. Zrozumienie znaczenia oraz metod osuszania pozwala lepiej rozpoznać moment, gdy